• Sneekermeer 6, 8502 TP Joure
  • Ma - Vr 8.00 - 18.00

Hoe werkt een septic tank?

Hoe werkt een septic tank

Wanneer er geen toegang is tot een riool, of wanneer de afstand tot het riool te groot is, wordt er in veel gevallen een septic tank ingezet. Veel mensen zitten echter nog met de vraag: hoe werkt een septic tank precies? Overweegt u om een septische tank aan te schaffen? Onze experts vertellen u graag meer over de werking van het systeem.

Een septic tank zuivert afvalwater

Een septic tank zit onder de grond en is verantwoordelijk voor de afvoer en zuivering van afvalwater. Wanneer een huishouden is aangesloten op een septic tank is er geen riool meer nodig. De tank neemt de werking van het riool over.

Een septic tank wordt aangesloten op de afvoerleiding en verwerkt zwart en grijs water. Dit betekent dat er afvalwater van het toilet (met uitwerpselen en wc-papier) en afvalwater van de badkamer en keuken in terechtkomt. En hier begint de werking van de tank eigenlijk pas.

Werking door middel van zwaartekracht

Een septische tank bestaat uit twee verschillende ruimtes. Wanneer er afvalwater in de septische put terechtkomt, wordt dit in de eerste ruimte gescheiden van vaste en vloeibare componenten. Dit gebeurt door zwaartekracht. Na verloop van tijd zakken de vaste deeltjes naar de bodem en vormen een soort slib onder in de tank. De lichtere stoffen drijven juist naar boven en zorgen voor een soort schuim. Op deze manier worden de afvalstoffen van elkaar gescheiden. In het midden blijft er relatief schoon afvalwater over.

Achtergrond pagina

Zuivering in de septic tank

In de septische tank zit een opening naar de tweede ruimte. Deze opening zit ongeveer in het midden van de tank en hier gaat het redelijk schone afvalwater doorheen. In deze tweede ruimte kunnen de overgebleven vaste deeltjes zakken naar de bodem. Wanneer dit is gebeurd, wordt het water afgevoerd via een buis naar een zogeheten vloeiveld.

U kunt een vloeiveld voor u zien als uitgravingen in de grond. Deze uitgravingen ziet u vanaf de bovenkant niet zitten. Ze zijn dus overdekt. Wanneer het water in het vloeiveld terechtkomt, zakt het langzaam door de bodem naar beneden. De bodem kan het water op deze manier nog een laatste keer filteren voordat het in het grondwater belandt. Wanneer het water in het grondwater terechtkomt, is het gezuiverd en volledig veilig.

Achtergrond pagina 2

Er is geen energie voor nodig

Een groot voordeel van de werking van een septische tank is dat er geen energie voor nodig is. Dit zuiveringsproces verloopt automatisch door middel van zwaartekracht en tijd. Bovendien is het een veilig proces wanneer er op een normale manier wordt omgegaan met de tank.

Het slib dat achterblijft in de tank moet regelmatig worden geleegd. Het is belangrijk om dit door een professionele partij te laten uitvoeren, aangezien er gevaarlijke stoffen vrij kunnen komen. Het slib moet daardoor erg zorgvuldig worden behandeld. Bovendien geldt er specifieke regelgeving voor het gebruik van een septische put.

Deskundig advies nodig?

Het antwoord op de vraag: “Hoe werkt een septic tank?” is relatief technisch. Toch hopen we dat u een goed beeld heeft gekregen. Wilt u meer weten over de werking van een betonnen septic tank? Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring en leggen u graag in het echt meer uit over het zuiveringsproces. Bel naar 06 101 877 81 of mail naar info@betonputten.nl voor meer informatie of deskundig advies.

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van vlag.

    Veelgestelde vragen over hoe werkt een septic tank:

    Hoe vaak moet een septic tank geleegd worden?

    Hoe vaak u een septic tank moet legen, is afhankelijk van de grootte van de tank en de intensiteit van het gebruik. Wij adviseren om een septische tank iedere drie tot vier jaar te laten legen. Als de tank te vol raakt, kan het systeem minder goed gaan werken.

    Wat mag er wel en niet in een septic tank?

    Een septic tank wordt gebruikt voor het verwerken en zuiveren van zwart en grijs water. Dit betekent dat het huishoudelijke afvalwater erop geloosd mag worden. Hiermee bedoelen we afvalwater van de wc, douche, gootsteen en wasmachine. Agressieve producten, zoals bleekmiddel en chloor, mogen niet in de tank terechtkomen.

    Werkt een septic tank op stroom?

    Nee, een septische tank werkt zonder stroom. De werking is namelijk gebaseerd op zwaartekracht. Gebruikt u een pomp of een aanvullend systeem samen met de tank? Dan is er vaak wel stroom nodig.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?